S-a ars… Se mai poate face ceva?




Componentele 100% electronice odată ce refuză să mai funcţioneze sunt bune de sprijinit mobila deoarece practic sunt aproape imposibil de reparat. De ce? In primul rand daca defectiunea priveste chip-ul principal al unei componente acesta nu se gaseste in comert, si chiar daca am putea face rost de el (de la o alta componenta defecta) ar fi nevoie de aparatura foarte sofisticata pentru a putea opera inlocuirea. (chipurile sunt montate intr-un sistem de fabricatie robotizat si nu manual )
In al doilea rand trebuie avute in vedere si costurile reparatiei care ar putea depasi cu mult valoarea componentei defecte.
Componente comune
Mai sunt si cazuri fericite atunci cand defectiunea s-a limitat la componente comune precum un condensator. Condensatorii pot fi inlocuiti cu altii cu aceleasi specificatii fara prea mare bataie de cap.
Condensator umflat
Mai jos, in schimb, putem oberserva un caz irecuperabil unde chip-ul infierbantat a topit in jurul sau si circuitele din jur.
Placa video arsa
Garantia
Atunci când sunteţi într-o asemenea situaţie trebuie să returnaţi componenta firmei de unde aţi achiziţionat-o, specialiştii firmei o vor verifica şi în majoritatea cazurilor nu vor face altceva decât să constate decesul componentei.
Dacă componenta se află în garanţie, şi defecţiunea s-a produs în timpul unei funcţionări normale, vanzatorul este obligat să vă înlocuiască componenta. Daca incercati sa returnati o placa cu urme de defecte fizice (crapaturi de exemplu) sau cu parti arse ca in imaginea de mai sus aceste nu vor fi primite in garantie.
Daca in cazul defectelor fizice cauzate este de inteles de ce nu pot fi reperate in temeiul contractului de garantie, in cazul componentelor din care a iesit fum in timpul unei functionari normale riscul defectiunii este transferat cumparatorului fara sa existe vreo justificare rezonabila.
Sunt totuşi unele componente se pot repara…
  • Monitorul clasic cu tub catodic este pintre cele mai reparabile componente. Similitudinile dintre televizoare şi monitoare face ca aceste componente fie accesibile pentru specialiştii în domeniu. In momentul de fata devalorizarea dramatica a CRT-urilor pune problema rentabilitatii unei astfel de repatii avand in vedere ca manopera si piesele schimbate pot depasi valoarea monitorului.
  • Monitorul LCD in special daca defectiunea tine partea de alimentare. Inlocuirea panoul de afisare cu cristale lichide pentru un monitor obisnuit nu este rentabilă, din moment ce costurile pot depăsi valoarea acestuia. Doar in cazul echipamentelor mobile (latop de exemplu) înlocuirea unui display-ului se poate dovdedi rentabilă.
  • Unitatea optica se poate de asemenea repara în măsura în care defecţiunea este una ce ţine de mecanica interioară. Spre deosebire de un monitor reparat, de la o unitate optica reparata datorita vibratiilor mari care apar in timpul functionarii ne putem astepta în orice moment la surprize. Cea mai bună soluţie în acest caz fiind cumpararea uneai noi în cazul în care problemele recidivează.
  • Sursa de alimentare se poate repara de asemenea aceasta fiind mai putin sofisticata din punct de vedere electronic.
Sursa ATX deschisa


Responses

0 Respones to "S-a ars… Se mai poate face ceva?"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq