Ghid pentru incepatori! Despre torrente/trackere,ratie,upload,download,passkey si multe altele



Ce este un tracker?
Raspuns: Un tracker este o aplicatie(site) care are urmatoarele functii: indexeaza torrentele intr-o baza de date (adica le pune intr-un loc si permite utilizatorului sa le descarce) si tine evidenta peerilor (adica stie cine sta la seed, cine este leecher, ce IP are, cat a downloadat si uploadat fiecare etc.)

Ce este un torrent?
Raspuns: Torrentele sunt niste fisiere(.torrent) de mici dimensiuni ce contin informatii referitoare la fisierele pe care le contin, adresa de announce a tracker-ului, hashkey etc. (de exemplu, torrentul Lucky.Number.Slevin.2006.720p.HDDVD.x264-ESiR contine informatii despre arhivele din el, adresa de announce a tracker-ului etc.)

Ce este un seeder? Dar un leecher?
Raspuns: Un seeder este o persoana care are torrent-ul complet (absolut toate fisierele din el) si isi tine clientul BitTorrent deschis pentru a il imparti si cu ceilalti utilizatori. Un leecher este o persoana care downloadeaza continutul unui torrent, fara a avea inca toate fisierele. In momentul in care termina de downloadat devine automat seeder.

Ce este ratia?
Raspuns: Ratia este un simplu numar, calculat prin impartirea Uploadului la Download. Pe scurt, daca un user X are Upload 10 GB si download 20 GB, ratia lui este 10/20 = 0.500

De ce e bine sa am o ratie mare?
Raspuns: Este in interesul tuturor ca fiecare sa imparta cat mai mult cu ceilalti ce a downloadat. Pentru a avea release-uri de calitate si viteze bune de download, este important ca fiecare user sa ramana la seed cat mai mult cu torrentele. Pentru a garanta binele tuturor si pentru a preveni hit'n'runerii sistemul va dezactiva automat dupa o vreme conturile cu o ratie proasta (mai mica de 0.400).

Ok, ok, am priceput ce e cu ratia...cum reusesc sa am o ratie buna?
Raspuns: Raspunsul este foarte simplu. Cea mai buna metoda pentru a te asigura ca ai o ratie buna si nu esti penalizat de sistem este seeding-ul. Tot ce trebuie sa faci pentru a sta la seed este sa nu inchizi clientul bittorrent in momentul in care ai terminat de descarcat un torrent, ci sa il lasi la seed cat mai mult timp. O solutie utila recomandata celor cu ratii mici este sa descarce torrentele cu eticheta FREE, in cazul acestora contorizandu-se DOAR upload-ul.

Am descarcat fisierul de pe alt tracker. Pot intra cu ele la seed?
Raspuns: Atat timp cat tracker-ul de pe care ai luat fisierele este din AFARA Romaniei nu este nicio problema. Nu intrati la seed cu torrentele luate de pe trackere romanesti.

Sunt uploader pe alt tracker, pot sa i[/vau release-urile voastre si sa le urc acolo?
Raspuns: Acest lucru este STRICT INTERZIS. Userii prinsi ca urca torrente pe orice alt tracker (RO sau extern) vor avea conturile sterse si ban pe IP.

Site-ul spune ca am mai multe torrente la download/upload decat in realitate. Ce e de facut?
Raspuns: Opriti clientul bittorrent, dati click pe user-ul dumneavoastra (Welcome back, YYY), si inca o data click pe user-ul dumneavoastra in dreptul campului "Remove ghost", apoi reporniti clientul. Daca problema se repeta, dati reset passkey si schimbati parola contului, dupa care repetati procesul.

Am viteza de upload foarte mica, iar ratia mea are de suferit. Ce pot face?
Raspuns: PProblema tine de ISP-ul (firma de la care ai net) tau care iti ofera o banda mica de upload. O solutie ar fi schimbarea providerului cu unul care ofera o banda mai mare de upload sau tinerea la seed pentru o perioada mai lunga a torrentelor.

Ce semnificatie are acel Connectable si cu ce ma afecteaza pe mine?
Raspuns: Acel connectable este un indicator. Daca el indica "Yes" inseamna ca toate merg bine si nu aveti de ce sa va faceti griji. Daca el indica "No" inseamna ca trackerul a detectat o problema cu conexiunea pe care o ai. Pe scurt, tu te poti conecta la alti utilizatori si sa tragi de la ei, dar ei nu se pot conecta la tine. Aceasta poate fi o problema serioasa, deoarece nu iti ofera posibilitatea de a face upload cum trebuie.

Imi apare Connectable: No!! Ce pot face?
Raspuns: In primul rand, este indicat ca aplicatia bittorrent sa aiba drepturi depline permise din firewall. Puteti incerca sa dezactivati firewall-ul si sa vedeti daca apareti conectabil. Aveti Internet prin intermediul unui router? Atunci trebuie sa deschideti portul pentru conexiuni. Pe scurt, trebuie sa intrati pe http://portforward.com/routers.htm, sa va gasiti modelul de router si sa urmati indicatiile pentru a va deschide portul. Dupa ce deschideti acest port in router, asigurati-va ca el se regaseste si in setarile clientului bittorrent.

Ce este un client BitTorrent?
Raspuns: Un client BitTorrent este un program ce permite descarcarea de fisiere bazandu-se pe faptul ca fiecare utilizator ce descarca ceva este dispus sa imparta cu ceilalti acel "ceva".

Am gasit o multime de clienti BitTorrent. Pe care sa il folosesc?
Raspuns: Daca sunteti utilizator de Windows, recomandarea staff-ului este utorrent (http://www.utorrent.com). Este un client micut, usor de folosit si cauzeaza cele mai putine probleme. Daca folositi Linux sau Mac OS X, este recomandata instalarea clientului Azureus.

Ce este acela DHT? Dar Peer Exchange?
Raspuns: DHT-ul este un sistem ce permite comunicarea intre useri chiar daca trackerul nu functioneaza. Cam la fel si Peer Exchange-ul. Ele trebuie sa fie DEZACTIVATE din clientul bittorrent pentru ca altfel veti face upload utilizatorilor care nu sunt inregistrati pe tracker, iar upload-ul vostru nu o sa fie contorizat.

Vroiam sa trag un film/joc dar nu vad decat multe fisiere cu acelasi nume. Ce e de facut?
Raspuns: Conform regulilor, filmele, jocurile etc. sunt arhivate. Pentru a avea acces la ele, folositi un program de dezarhivare gen WinRAR. Dati click dreapta pe unul din fisiere, si "Extract here". Veti obtine astfel continutul arhivei (imaginea jocului, filmul etc.)

Imi da o eroare la dezarhivare...zice ca o arhiva e corupta. Ce pot face?
Raspuns: Este posibil ca aplicatia bittorrent sa fi gresit atunci cand a downloadat si sa fi scris gresit datele pe disc. Pentru a rezolva aceasta problema, opriti torrent-ul, dati click dreapta pe el si alegeti "Force recheck"(utorrent) sau "Manual hash check" (BitComet), dupa care reporniti torrent-ul. Informatiile scrise gresit vor fi redownloadate.

Ce e ala Listen port? Am auzit de el ca ar fi bine sa aiba o anumita valoare.
Raspuns: Listen port-ul este portul prin care alti utilizatori se conecteaza la clientul tau. Este bine ca acest numar sa fie intre 50.000 si 60.000. El se poate seta in utorrent astfel: Options -> Speed Guide -> Current port. Pentru a vedea daca el este bun, apasati pe butonul "Test if port is forwarded properly".

Ce este Tracker URL?
Raspuns: Este adresa pe care clientul Bittorrent o foloseste pentru a comunica cu tracker-ul. Ea este de forma http://www.tracker.ro/announce.php?passkey=1234567890.

Ce este passkey-ul? Este secret?
Raspuns: Passkey-ul este un cod unic asociat fiecarui utilizator, pe baza caruia trackerul te recunoaste si iti contorizeaza download-ul si upload-ul. Passkey-ul este SECRET si nu trebuie stiut de nimeni in afara de tine, pentru ca exista destui "binevoitori" care vor sa traga de pe contul tau.

Ce trebuie sa fac pentru a nu imi fi furat passkey-ul?
Raspuns: Passkey-ul este continut in fiecare torrent pe care il downloadezi de pe tracker. Asa ca ai grija ce faci cu torrentele: NU LE TRIMITE PRIETENILOR SI NU LE PUNE LA SHARE PE DC++. Este foarte simplu ca o persoana sa il ia si sa il deschida in clientul sau bittorrent pentru a iti afla passkey-ul.

Am mai multi GB download decat in realitate! Ce se intampla?
Raspuns: Vezi intrebarile de mai sus. Probabil cineva ti-a aflat passkey-ul sau ti-a ghicit parola. Pentru a iti reseta passkey-ul, da click pe butonul Profile, selecteaza Reset Passkey si da Submit Changes. Pentru a fi sigur ca nu ai probleme, schimba-ti si parola. Incearca sa folosesti o parola GREU de ghicit. IMPORTANT: Dupa resetarea passkey-ului, stergeti toate torrentele din client si descarcati-le din nou de pe site, salvandu-le in acelasi loc. Acest lucru garanteaza functionarea corecta si seeding-ul.

[Read More...]


 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq