Esti familiarizat cu folosirea torentilor ? Invata care sunt notiunile cel mai des in folosirea acestora



  Scurt Dictionar Explicativ

  BitTorrent este numele unui protocol de transmisie de date asa cum este http, ftp si altele. Spre deosebire de protocoalele mai sus amintite, BitTorrent nu se bazeaza pe principiul server-client ci pe principiul peer-to-peer. Nu se mai face o delimitare stricta intre cel care ofera serviciul (server) si cel care beneficiaza de el (clientul):  astfel ca voi downloadati si uploadati in acelasi timp; In absenta unui server o alta autoritate trebuie sa intervina pentru a guverna aceste transferuri: in cazul protocolului BitTorrent aceasta autoritate este trackerul

  Tracker Asa cum mai sus a fost mentionat, trackerul este cel care are grija de transferurile de date dintre useri; acest site este un tracker. Trackerul “tine scorul” cu ajutorul unor fisiere de dimensiuni reduse cu extensia .torrent pe care voi le downloadati de pe acest site.

  Torrent Un fisier mic care contine informatii despre materialele de downloadat (numarul si marimea fisierelor de downloadat, informatii de verificare si altele) dar si informatii despre utilizatorul care a downloadat torrentul (prin ceea ce se numeste passkey – informatii gasiti in FAQ); De aceea este deosebit de important sa nu dati fisierele voastre .torrent absolute nimanui (decat daca stiti cu adevarat ce faceti). Tot traficul facut cu ajutorul fisierelor downloadate din contul vostru se vor contabiliza in contul vostru.

  Client de torrente: un programel care stie sa interpreteze fisierele .torrente si care poate comunica cu trackerul. Recomandarea noastra este uTorrent.

  Ratio Subiect mai amplu;
  Ratia este raportul dintre cantiatea uploadata de voi si cea downloadata. In functie de acest raport este masurata “sanatatea” contului vostru. Astfel, daca aveti o ratie supraunitara, veti fi promovati si veti avea diverse beneficii; daca in schimb ratia voastra scade sub 0.6 veti fi mai intai avertizati, iar daca situatia nu se schimba, contul vostru va fi dezactivat.

  Deci, se intrezareste deja o modalitate de a prospera in cadrul comunitatii: maximizarea ratiei. Matematica “low-level” ne spune ca pentru a obtine o valoare cat mai mare a ratiei putem minimiza downloadul sau maximiza uploadul. Daca minimizarea downloadului nu este tocmai scopul trackerului (vrem ca utilizatorii nostri sa aiba cele mai noi filme, muzica si softuri, sa le downloadeze si sa se bucure de ele), maximizarea uploadului este calea.
  Ratia obligatorie pe care trebuie sa o indeplineasca un torrent,inainte de a fi sters este de 1.1 sau mai poate fi sters dupa 5 zile cumulative de seed chiar daca nu s-a indeplinit ratia ceruta

  Metode de marire a ratiei:

- luati torrente foarte noi, torrente care au multi leecheri si putini seederi; pentru inceput este recomandat sa va limitati la prima pagina din cautare;
- dupa ce ati terminat de downloadat un torrent, nu il stergeti torrentul din client, nu redenumiti sau mutate folderele sau fisierele downloadate;
- pastrati cat mai mult timp torrentele la seed; nu rareori sa intampla ca in a doua parte a vietii unui torrent sa faceti upload mai mult deoarece scade numarul seederilor si astfel cei “intarziati” vor lua torrentul respective in intregime de la voi
- multi dintre providerii din Bucuresti ofera banda metro (nediferentiata pe upload si download) de aceea se poate dovedi utila limitarea downloadului; multi client de torrente ofera aceasta facilitate
- puteti sa va incercati norocul download-and doar parti ale unui torrent foarte cautat (joc sau film) sau doar sample-ul filmelor
- se constata usor ca torrentele din categoria XXX fac ratii destul de bune

Dupa cum observati au aparut torrentele freeleech(se contorizeaza doar uploadul) care sunt cea mai buna metoda de a va imbunatatii ratia.Dar asta nu inseamna ca se poate face Hit&run pe aceste torrente


Leecher Un utilizator care a inceput sa downloadeze un torrent, dar care inca nu a terminat downloadul

Seeder Un utilizator care fie a terminat de downloadat un torrente (fost leecher) fie a uploadat torrentul

Peer Denumire comuna data atat leecherilor cat si seederilor

Uploader Categorie speciala de utilizatori care pot uploada torrente noi

Hit&Run Este acel comportament al userilor care downloadeaza un torrent si il sterg din client inainte ca ratia pentru torrentul respective sa fi atins valoarea 1 sau inainte de implinirea a 5 zile (120h) de seed. Acest comportament este detectat automat de tracker si pedepsit cu warn (avertisment).

Fake ratio Este incercarea de pacalire a trackerului; marea majoritate a metodelor sunt detectate de catre tracker si pedepsite cu dezactivarea contului si banarea IP-lui; nu sunt acceptate explicatii si scuze, deci nu va sfatuim sa testati eficacitatea sistemului.

Warn Actiune a noastra (staffului) sau a trackerului pentru a va atrage atentia asupra unui lucru gresit pe care l-ati facut; fiecare warn este insotit de un PM explicativ; Orice warn poate fi contestat.

Disable Reprezinta dezactivarea contului si programarea lui pentru stergere; desi se acepta contestatii trebuie sa veniti cu dovezi solide pentru a putea anula aceasta decizie a staffului.

Ban IP Reprezinta restrictionarea definitive a accesului dumneavoastra la resursele acestui tracker; aceasta masura este luata doar in cazuri extreme si foarte greu (daca nu imposibil) de anulat
[Read More...]


Invata ce sistem de operare este potrivit pentru PC-ul tau. 32bit sau 64bit ? Afla in acest articol



  In alegerea unui sistem de operare, majoritatea utilizatorilor au o mare problema in a alege daca sa instaleze versiuni pe 32 de biti sau 64 de biti.
De obicei cei care instaleaza sisteme de operare pe 32 de biti le instaleaza in mare parte din cauza compatibilitatii sistemuliu de operare pe 32 de biti cu majoritatea aplicatiilor...
Foarte putine aplicatii sunt create nativ exclusiv pentru platforma de 64 de biti...

  Daca nu se ridica astfel de probleme se instaleaza sistemul de operare in functie de cantitatea de memorie existenta in calculator.
   Exista un mit care zice ca daca nu ai minim 4 gb de memorie nu se merita sa instalezi sistem de operare pe 64 de biti pentru ca cel pe 64 de biti cere mai multa memorie.
   Complet fals se poate spune.
  Iata un printscreen care exemplifica ocuparea a 2 GB de memorie pe un sistem de operare windows 7 pe 32 de biti:


This image has been resized. Click this bar to view the full image.

Urmatorul este un printscreen cu ocuparea a 2 GB de memorie pe un sistem cu windows 7 64 biti:


This image has been resized. Click this bar to view the full image.


Ambele calculatoare au aproximativ configuratie si aveau deschise cam aceleasi aplicatii.
  La ora actuala insa mare parte din calculatoarele noi sunt la vanzare cu 4 GB memorie sau mai mult.
  In acest caz, instalarea unui sistem de operare pe 32 de biti are ca rezultat utilizarea de catre sistemul de operare a unei cantitati de memorie de aproximativ 3,5 GB, restul fiind pierduti din cauza ca sistemul de operare pe 32 de biti nu este capabil sa citeasca/recunoasca mai mult.
  Inca un mit:   Sistemul de operare pe 32 de biti are capacitatea de a adresa maxim 4 GB.
In acesti 4 GB intra periferice, controllere, placa video, si ce ramane e capacitate de adresare a memoriei.
  In imaginea urmatoare veti observa ca din cei 4 GB de memorie care sunt prezenti pe sistem, doar 3,5 GB sunt accesibili sistemului de operare, restul de 500 MB sunt hardware reserved. asta inseamna ca sunt alocati perifericelor si controllerelor de pe placa de baza sau PCI sau alte sloturi existente pe placa de baza.


This image has been resized. Click this bar to view the full image.


  Iata si alocarea memoriei pentru sistemul de operare pe 64 de biti:

This image has been resized. Click this bar to view the full image.

  Dupa cum se poate observa sistemul de operare pe 64 de biti poate folosi toti cei 4 GB de memorie instalati pe calculator.

  Sper ca v-am fost de ajutor in a alege sistemul de operare dorit.
[Read More...]


Ghid de utilizare a programului SpeedFan. Monitorizare temperatura, tensiunea, modificare viteze ventilatoare



Download.

Ce este si ce face el? Doua lucruri in principal: monitorizeaza temperaturi, tensiuni, viteze la ventilatoare si va permite sa modificati dupa dorinta RPM-urile la ventilatoare.
Are doar o singura cerinta, sa stie de senzorii placii de baza si sa aveti macar un fan care poate fi controlat din BIOS (in ziua de azi un MB decent are macar 2, cel de pe procesor care-i PWM si unul de sistem).

Dupa ce l-am instalat si l-am pornit ne uitam nedumeriti la care senzor ce reprezinta, Temp0, Temp1, etc nefiind prea sugestive, mai ales cind mai vedem si cite un senzor pe la 127°C sau chiar subzero pe la -127°C (nu intrati in panica, sunt citiri eronate de la senzori care nu sunt cuplati la nimic).
Aici o puteti rezolva elegant pornind un Everest si vazind temperaturile corespondente sau babeste pornind un program de incins procesorul pentru a vedea care sunt temperaturile pe CPU, in sistem, PWM, etc.
Odata lamurit misterul redenumim (cu tasta F2) temperaturile alea generice cu ceva mai sugestiv: CPU, Dioda, System, etc.

Bun, vedem temperaturi, voltaje, turatii dar sa trecem la partea in care vrem sa avem control asupra ventilatoarelor si implicit cautam un raport optim dBA/°C.
Primul pas este sa definim vitezele ventilatoarelor pe care vrem sa le controlam. Selectam ventilatorul, alegem o valoare minima si maxima pentru turatie si bifam casuta cu Automatically variated.

http://img237.imageshack.us/i/50718955.jpg/

Pasul urmator este sa legam turatia unui ventilator in functie de o temperatura. In exemplul meu un ventilator e legat de temperatura CPU si celalalt de temperatura GPU. La fel ca la viteza ventilatoarelor si la temperaturi definim 2 valori, una dorita si una de alarma.

http://img682.imageshack.us/i/10999565.jpg/

Ultimul pas este sa bifam casuta Automatic fan speed si de acum inainte SpeedFan va avea grija sa varieze automat viteza ventilatoarelor in functie de temperaturile de referinta.

http://img688.imageshack.us/i/64441562.jpg/

Cum functioneaza la mine: ventilatorul de exhaust se invirte cu 75% din turatie atita vreme cit temperatura CPU e <50°C. Intre 51°C si 55°C se invirte cu 85% din turatie, iar de la 56°C trece la 100% turatie (fiind Scythe S-Flex 800 se invirte tare al naibii la full RPM ).
La fel in functie de temperatura GPU ventilatorul dinauntrul carcasei se invirte intre 50% si 100% RPM (acolo am nevoie de toate cele 1200 RPM-uri ale Scythe KAMA PWM cind se incinge placa video, mai ales ca a ramas fara radiatoare pe VRM-uri).

Ca facilitati SpeedFan va ofera si un grafic de monitorizare a temperaturilor

http://img713.imageshack.us/i/27042413.jpg/

turatiilor ventilatoarelor

http://img521.imageshack.us/i/67021201.jpg/

sau a tensiunilor (la mine nu prea stie de senzorii de pe ABIT asa ca ma multumesc numa' cu Vcore).

http://img687.imageshack.us/i/93854266.jpg/

De asemeni stie sa citeasca si datele din SMART si sa le si compare on-line cu o baza de date ale userilor de pretutindeni.

http://img251.imageshack.us/i/13743083.jpg/

Bun, si pina la urma de ce sa folosesc SpeedFan daca am in BIOS o chestie echivalenta care se numeste SMART Fan sau Q-Fan sau ceva cu fan in coada sau eventual un fan-controller? Pai in primul rind in BIOS nu ne putem lega decit de temperatura CPU si system si alea intre niste valori prestabilite (in general). In plus nu putem varia turatia dupa cum vrem noi ci (in general) intre doua praguri, minim si maxim.
Cu SpeedFan dispar aceste limitari, putem sa ne raportam la orice temperatura dorim si putem varia turatia ventilatorului de la 0 la turatie maxima.
Iar in loc de fan-controller poate fi folosit cu succes daca n-avem bani de dat pe controller sau n-avem chef sa butonam toata ziua la potentiometre in functie de load-ul calculatorului.
Si mai folosim SpeedFan si ca program de monitorizare, exista plugin SpeedFan pentru RivaTuner, de exemplu si putem afisa in RivaTuner datele din SpeedFan.

Cam asta e in mare despre SpeedFan. Sper sa-l folositi cu aceeasi placere cu care-l folosesc si eu.
[Read More...]


Invata care sunt setarile optime pentru o viteza maxima in clientul de fileshare uTorrent



Intrati la Options --> Preferences [ Ctrl + p ] iar aici facem urmatoarele setari :

Ui Settings :< [ aceste setari le puteti face si dupa bunul plac ] Display Options :

Confirm when deleting torrents : Bifat
Show confirmation dialog on exit : Debifat
Show current speed in the title bar : Bifat
Confirm when deleting trackers : Bifat
Alternate list background color : Debifat
Show speed limits in the status bar : Debifat

Connection :

Listening Port :

Port used for incoming connections : ar fi ideal sa alegeti un port care sa se situeze intre 49152-65534 pentru a elimina orice conflict cu porturi cerute de alte programe.
Enable UPnP port mapping : Debifat
Enable NAT-PMP port mapping : Debifat
Randomize port each start : Debifat
Add windows firewall exception : Bifat [ Debifat doar daca nu aveti firewall ]

Bandwidth :

Global Upload Rate Limiting :

Maximum upload rate : Aici ar fi cel mai potrivit sa alegeti 80% din viteza voastra de upload.
Alternate upload rate when not downloading : Debifat

Global Download Rate Limiting :

Maximum download rate : 0 [ Unlimited ]
Number of connections :
Global maximum number of connections : 500
Maximum number of connected peers per torrent : 200
Number of upload slots per torrent : 200
Use aditional upload slots if upload speed <>

BitTorrent:

Basic BitTorrent Features:

Enable DHT Network : Debifat
Enable DHT for new torrents : Debifat
Enable Local Peer Discovery : Bifat
Ask tracker for scrape information : Bifat
Enable Peer Exchange : Debifat
Limit Local peer bandwidth : Debifat

Protocol Encryption :

Outgoing : Enabled --> Allow incoming legacy connections : Bifat

Queuieng :

Queue Settings :

Maximum number of active torrents : 15
Maximum number of active downloads : 15

Setarile despre care nu am precizat nimic este bine sa le lasati asa cum sunt.
[Read More...]


 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq