Ce este firmware-ul?



 

Firmware-ul este software-ul de baza incorporat intr-un dispozitiv hardware.
[DEX] Firmware - rutine software esenţiale conţinute de memoria ROM a unui echipament hardware. Firmware-ul este întotdeauna responsabil cu operaţiile de bază, precum cele de pornire sau cele de intrare/ieşire.
Putem spune, fără a gresi, că orice echipament electronic are nevoie de firmware pentru a putea funcţiona. Firmware-ul variază de la un set redus de instrucţiuni in cazul dispozitivelor simple precum alarma electronică de la masină, la instruncţiuni mult mai complexe în cazul echipamentelor sofisticate precum video playere, telefoane mobile, camere foto/video, echipamente medicale, etc.
Mai jos putem observa chip-ul de memorie ce contine firmware-ul unui DVD-Player:
Firmware unui DVD-Player
Uneori avem nevoie de ultima versiune de firmware
Firmware-ul original este cel care deserveşte de cele mai multe ori un produs pe întreaga sa durata de funcţionare.
Uneori apare însă şi nevoia de a înlocui versiunea curentă de firmware cu una îmbunătăţită. Dacă firmware-ul este stocat într-un chip de memorie EEPROM sau flash acesta poate fi rescris de utilizator cu ajutorului unui program special.
Versiunea nouă de firmware precum şi software-ul de programare a chipului de memorie EEPROM sau flash pot fi procurate în mod uzual de pe site-ul producătorului dispozitivului hardware.
Firmare upgrade de pe site-ul producatorului
Procedura de update
Pentru PC-uri procedura de update a firmware-ului se poate realiza direct din Windows sau poate necesita bootarea calculatorul in modul DOS.
Rescrierea BIOS-ului unei plăci de bază din Windows:
Rescriere BIOS Windows
Rescrierea BIOS-ului unei placi de bază din DOS:
Rescriere BIOS
Firmware-ul si BIOS-ul
BIOS-ul unui calculator, acronim ce provine de la Basic Input Output System este pentru un calculator ceea ce este firmware-ul pentru alte echipamente electronice.
Totusi BIOS-ul unui PC este ceva mai mult decat un firmware obisnuit deoarece ne permite sa interactionam cu el in timp ce restul firmware-ului este un software care nu are o interfata cu utilizatorul. (adica este acolo dar nu-l “vedem” niciodata)
BIOS interactionare


Responses

0 Respones to "Ce este firmware-ul?"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq