Ce este un fisier?



 

Fisierele si organizarea…
Informaţia pentru a putea fi explotată în mod eficient trebuie organizată. Nu trebuie să fim informaticieni pentru a fi de acord cu acest lucru. Cea mai bună filosofie pe care o putem împărtăşi cu privire la stocarea electronică informaţiei este accea în care „orice face parte dintr-un fişier”.
Organizare in fisere
Ce este totusi un fisier?
Un fişier este o secvenţă completă de baiţi ce intră în componenţa unei colecţii particulare de date stocate în format electronic. Prin colecţie particulară de date, trebuie înţeles o anumită cantitate de date ce serveşte unui scop anume cum ar fi o imagine, un sunet, un text etc.
Ce se poate întâmpla atunci când accesez un fişier?
În funcţie de tipul fişierului accesat, în Windows sunt posibile trei evenimente distincte:
1. Se deschide un program
Aţi accesat un fişier executabil sau un fişier care face legătura către un fişier executabil.
2.Se deschide un program care interprezează datele conţinute de fişierul accesat
Majoritatea fişierelor nu sunt direct executabile - adică funcţionează doar împreună cu programul care le-a creat sau cu un alt program compatibil. Posibilitatea de a deschide un fişier direct în programul în care a fost creat sau într-un alt program compatibil se datorează unui sistem de asociere a fişierelor.
3. Se deschide un dialog standard din Windows
În această situaţie fişierul accesat nu este asociat cu vreun program dintre cele disponibile. Aveţi posibilitatea de a alege dintr-o listă un program care să deschidă fişierul în cauză.
Adresele fisierelor
Orice fişier ajuns pe un mediu de stocare are parte de o adresă.
Daca noi putem accesa fişiere fară să avem habar că acestea au şi o adresă, pentru programele care lucrează cu fişiere adresele acestora reprezinzintă un element esenţial. Veţi afla în continuare de ce este bine să aveţi totuşi habar despre adresele fişierelor.
Oricât de lungă şi complicată ar părea adresa unui fişier stocat pe un calculator personal - aceasta este formată întotdeauna din doar trei parţi:
  • dispozitiv de stocare (drive)
  • dosar şi eventual subdosare
  • nume complet fişier
O adresă oarecare se poate scrie astfel:
Litera unitate de stocare:\Nume Dosar\Nume Fisier.extensie
Adresa (denumită adesea si „calea”) unui fişier trebuie să traverseze toate dosarele existente pînă se ajunge la dosarul în care este stocat fişierul care se doreşte accesat. Astfel, un fişier denumit stocuri martie.xls aflat pe unitatea de stocare C: în dosarul Stocuri are următoarea adresă.
C:\Stocuri\magazie_martie.xls
Adresa nu este sensibilă la majuscule sau minuscule. Puteţi scrie o adresă folosind litere minuscule sau majuscule indiferent de denumirea reală a unui dosar sau fişier.


Responses

0 Respones to "Ce este un fisier?"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq