Viteza cu care două dispozitive electronice realizează un schimb de date (transfer de date) denumirea de rată de transfer.
Rata de transfer este măsurată în mod trandiţional în biţi pe secundă (bps) .
Transferul de date poate fi înţeles ca procesul de mutare a unei anumite cantităţi de date dintr-o locaţie de memorie în altă locaţie de memorie. De regulă, transferurile de date se realizează între:
- între calculator şi dispozitivele sale de memorie (Datele conţinute de un DVD sunt transferate pe hard disk, anumite date conţinute de hard disk sunt transferate în memoria memoria RAM, s.a.m.d.)
- între două calculatoare (cum ar fi două calculatoare conectate într-o reţea)
- între calculator şi alte dispozitive electronice (imprimante, scanere, fax-uri, PDA-uri, echipamente audio-video, telefoane, sateliţi, case de marcat etc.)
Nu este nevoie de prezenţa unui calculator pentru a se putea vorbi de un transfer de date. Transmiterea unui fax presupune de asemenea realizarea unui transfer de date între cele două aparate conectate la linia telefonică. Multe alte echipamente electronice de sine stătătoare pot realiza un transfer de date.
Timpul costa baniTransferul aceleiaşi cantităţi de date se poate realiza instantaneu sau poate dura ore întregi în funcţie de rata de transfer dintre echipamentele implicate.
Bitii pe secunda si internetul…
Dupa cum ati putut citi si mai sus, rata de transfer se masoara sau mai bine spus se vinde in biti pe secunda si nu in baiti.
Acest lucru produce in general confuzii cu privire la viteza conexiunii la internet.
De ce? Pentru ca fisierele pe care le folosim de zi cu zi, sunt masurate in megabaiti si nu in megabiti.
O viteza de 2 megabiti pe secunda insemna in realitate doar 256 kilobaiti pe secunde, din moment ce in componenta un bait intra 8 biti.
Inca nu stiti cu ce se mananca biti si baitii? Cititi aici.
Labels:
Dictionar/Era IT,
incepator.panzaru
Responses
0 Respones to "Rata de transfer"
Trimiteți un comentariu