Mausul. Clic sau dublu clic?



 

Ce este un maus? (sau mouse)
MouseMausul este un dispozitiv de indicare ce poate fi ţinut în palmă. Atunci când deplasaţi masusul pe suprafaţa care se află, o săgeată se deplasează pe ecran în acelaşi sens cu mişcările pe care le efectuaţi. În acest fel, puteţi da comenzi calculatorului în funcţie de ceea ce este afişat pe ecran.
Cum se foloseşte un maus?
Este foarte posibil ca dumneavoastră să ştiţi deja cum se foloseşte un mouse, iar rândurile următoare s-ar putea să vă plictisească teribil, totuşi citiţi cu atenţie, s-ar putea să descoperiţi lucruri noi şi folositoare…
Filozofia folosirii unui mouse este destul de simplă: indică şi fă clic.
A indica înseamnă a poziţiona cursorul deasupra unui element ce apare afişat pe ecran. În mod standard, cursorul este reprezentat în Windows ca o săgeată. În majoritatea cazurilor cursorul rămâne vizibil pe ecran chiar dacă nu folosiţi în acel moment mausul.
Dacă mouse-ul ar mişca doar o săgeata pe ecran, cu siguranţă nu ar fi de nici un ajutor. Utilitatea mouse-ul stă în cele două butoane principale cu ajutorul cărora se pot da diferite comenzi calculatorului.
Clicul şi dublu clicul
Atunci când apăsăţi un buton al mouse-ului se aude un clic, iar ceea ce faceţi dumneavoastră se cheamă clic. Un clic se execută printr-o apăsare scurtă, adică fără a ţine apăsat apăsat butonul mausului.
Dublu clicul este o altă operaţiune ce se poate face cu mausul. Pentru a executa un dublu clic trebuie să executaţi două clicuri intr-o succesiune rapidă de aproximativ o secundă.
Click stanga mouse
Utilizarea mausului în Windows
Clic stânga
Clicul stânga îndeplineşte funcţiile de selectare normală şi selectare de obiecte.
Selectarea este ceea ce faceţi atunci când aveţi în faţă mai multe opţiuni, precum comenzile ce apar într-un meniu. Executând un clic pe numele comenzii calculatorul va executa respectiva comandă. Aceasta este principala întrebuinţare a mausului.
Selectarea de obiecte: face posibilă selectarea unuit anumit obiect sau a unor anumite obiecte dintr-un grup de obiecte. Doar obiectele selectate vor reacţiona la următoarele acţiuni ale dumneavoastră.
Selectat cu mausu
Pentru selecta un obiect trebuie să poziţionaţi cursorul deasupra unei iconiţei sale şi să faceţi un clic. Iconiţa îşi va schimba culoarea în semn că obiectul este selectat.
Clic sau dublu clic?
Indiscutabil cei mai multi utilizatori care se acomodează cu lucrul la calculator sunt pusi in incurcatura : Si acum ce fac? Clic sau dublic clic?
Pentru a scapa de dilema trebuie sa stim ca dublu clic facem doar atunci cand obiectele cu care interactionam permit o selectie multipla: de exemplu iconitele de desktop, fisierele dintr-un dosar, etc. Atunci cand nu este posibila o selectie, de exemplu comenzile dintr-un meniu facem clic simplu.
Clicul drepata
Clic drepta
Un clic dreapta are ca efect principal afişarea unui meniu.
Meniul afişat poartă denumirea de „meniu de context”, deoarece comenzile meniului sunt altele în funcţie de locul unde a fost făcut clicul dreapta.
„Trage şi aruncă”
De câte ori veţi întâlni termenul „Drag&Drop” trebuie să ştiţi că este vorba tehnica „trage şi aruncă”.
Această tehnică este extrem de folositoare atunci când trebuie manipulate diferite obiecte de pe ecran, sau atunci când doriţi să îndepliniţi unele operaţii mai simplu. (aceste operaţii ar necesita mai multe comenzi în mod normal)
Cum folosim „trage şi aruncă”:
Tragerea: indicaţi un obiect de pe ecran, ţineţi apăsat butonul din stânga şi mişcaţi mausul. Dacă obiectul permite folosirea acestei tehnici acesta se va ţine “lipit” de cursor, ceea ce vă permite să-l plimbaţi după voie pe suprafaţa ecranului.
Aruncarea: eliberaţi butonul mouse-ul iar obiectul va interacţiona cu ceea ce se găseşte pe ecran. Dacă pe ecran nu se găseşte nimic, unele obiecte îşi vor muta poziţia acolo unde aţi eliberat butonul mouselui. Dacă în schimb, în locul unde aţi aruncat obiectul se găseşte un alt obiect Windows-ul va executa o anumită operaţie în funcţie de tipul obiectelor ce au intrat în interacţiune.
Trage si arunca
Mouse sau maus?
Printre neologismele recent intrate în vocabularul limbii române se numără şi substanstivul „maus”. Puteţi scrie exact cum se aude fără sa comiteţi vreo greseală de ortografie.
[DEX] Maus, mausuri, s.n. - Dispozitiv acţionat manual, conectat la un computer, a cărui deplasare pe o suprafaţă antrenează deplasarea cursorului pe ecran. - Din Engl. Mouse


Responses

0 Respones to "Mausul. Clic sau dublu clic?"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq