De ce este necesar un sistem de operare?



 

Un software, odată lansat pe piaţă, îi revine misiunea de a rula pe mii, sute de mii sau poate chiar milioane de calculatoare ce au în componenţa diverse componente hardware lansate de-a lungul anilor. Cum poate un program să interacţioneze cu hardware-ul în aceste condiţii?
O soluţie ar fi, ca între producătorul de programului şi producătorul de hardware, să existe o strânsă legătură, cei doi ar trebui să colaboreze, şi în acest fel producătorul de software să ţină cont de specificaţiile tehnice ale hardware-ului, iar producătorul de hardware să ţină cont şi de cerinţele producătorului de software.
Totul ar merge de minune dacă ar exista un singur producător de software şi un singur producător de hardware, dar cum există nenumăraţi producători de software şi hardware lucrurile încep să se complice.
Un lucru este clar: fiecare program în parte nu poate controla resursele hardware ale unui calculator. În primul rând, pentru că există un număr prea mare de componente hardware ce trebuie avute în vedere, şi în al doilea rând pentru că producţia de noi componente hardware va continua zi de zi. Toate acele mii, sute de mii, sau chiar milioane de calculatoare diferite ca hardware au ceva în comun, ceva care permite unui anumit program să funcţioneze.
Puteţi ghici ce au aceste calculatoare în comun? Felicitări, aţi ghicit! Într-adevăr, toate calculatoarele care pot rula o anumită versiune a unui program au acelaşi sistem de operare.
Dependenţa de un anumit sistem de operare
Cele mai multe programe se concep având ca prim fundament sistemul de operare. Acest lucru face ca un program să fie dependent de sistemul de operare, adică să nu poată funcţiona în lipsa sistemului de operare pentru care a fost creat. Există şi o parte bună: oriunde funcţionează sistemul de operare poate funcţiona şi un program care a fost scris pentru acel sistem de operare.


Responses

0 Respones to "De ce este necesar un sistem de operare?"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq