Ce e aia Dolby Digital Live? (DDL)




Dolby DigitalDolby Digital sau DD este o tehnologie (codec audio) dezvoltată de laboratoarele Dolby ce consta in codarea a 6 canale distincte de sunet intr-un singur stream (semnal) digital.
Plasament 5.1
Primul film care a beneficiat de sorround in acest format a fost Batman returns in anul 1992.
Logo Dolby Digital Live
Tehnologia Dolby Digital Live (DDL) consta in encodarea in timp real a unui stream Dolby Digital. Daca in cazul unei conexiuni analogice cele 5+1 canale de sunet sunt directionate catre iesirile analogice atunci cand placa de sunet foloseste tehnologia DDL cele 6 surse de sunet sunt combinate intr-un singur stream digital care este trimis spre decodare receiverul.
Pentru un receiver nu este nicio diferenta intre sunetul 5.1 Dolby Digital (AC3) in format nativ ( de la un film de exemplu) si cel obtinut prin encodare in timp real, asadar nu se pune problema daca decodorul (receiverul) este compatibul cu tehnologia DDL ci doar daca stie sa decodeze sunet in format Dolby Digital.
Receiver compatibil Dolby Digital
Cum promoveza Dolby tehnologia…
FacilitatiAvantaje/Beneficii
Utilizeaza o singura conexiune digitala
  • Asigura integritatea semnalului audio
  • Elimina confuzia si jungla de cabluri
Transforma toate semnalele audio in semnal Dolby Digital
  • Asigura readerea pe milioane de sisteme home theathre echipate cu decodor Dolby Digital
Optimizat pentru aplicatii cu latenta redusa
  • Nu se aude nicio intarziere perceptibila intre video si audio in timpul jocului
Reda efecte de sorround 5.1 realiste in timpul jocurilor
  • Cunfunda PC gamerii si cei de console intr-o experienta ultra realista
Mai multe informatii gasiti pe site-ul oficial.
Dolby digital live în practică
Una din aplicatiile acestei tehnologii o vom regăsi in consolele de ultima generatie precum Playstation 3, restul hardware-ului ce utilizează această tehnologie fiind plăcile de sunet dedicate din gama superioară. Deşi există codecuri audio integrate precum cele de la Realtek ALC882D sau ALC888DD producătorii de plăci de bază mai salvează 1 dolar pe chip si folosesc codecuri compatibile doar cu tehnologia Dolby Digital şi DTS.
În gama plăcilor de sunet dedicate, care ne pot solicita bugetul puţin, cel mai bun suport pentru tehnologia DDL îl găsim la plăcile echipate cu chipset X-FI precum cele de la Auzen sau cele de la Creative.
Auzen X-Fi forte
Primele generatii de placi cu chipset X-Fi ( EMU20K1 ) de la Creative desi suportă această tehnologie ea nu este oferita impreuna cu driverele oficiale. Aceasa functie a fost dezactivata din drivere din motive de marketing, cei de la Creative luand decizia de a oferi aceasta functie pentru modelele viitoare. Din fericire pentru posesorii de X-Fi-uri există un mic program utilitar care deblochează această funcţie. Despre cum putem activa Dolby Digital Live pe o placa Creative cu chipset X-Fi găsim informaţii pe larg aici.


Responses

0 Respones to "Ce e aia Dolby Digital Live? (DDL)"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq