Discul optic si formatul Blu-ray. Principalul mediu de stocare pentru filmele HD(High Definition - Inalta definite)



Nevoia de spatiu
Conceputul de disc optic de densitate foarte mare si cu o capacitate de stocare pe masura nu este unul nou. Chiar dacă reprezenta o tehnologie de top la momentul lansarii pe piata, in 1996, DVD-ul nu oferea spaţiu suficient de stocare pentru conţinutul video de inaltă densitate. În aceste condiţii încă din anul 1998 Sony, Philips şi Pionner au inceput lucrul la ceea ce azi s-a concretizat în formatul blu-ray. Primele unităţi optice compatibile blu-ray au aparut pe piaţă în anul 2006 sub forma unor bluray playere.
Sony BDP S1E bluray lansat pentru piata europeana
Utilizare
Principala utilizare a discurilor blu-ray este in momentul de faţă este cea de mediu de stocare pentru filmele de înaltă definiţie, si pentru distributia jocurilor pe consolele Play Station 3. Ca mediu de stocare pentru utilizatorii obisnuiti discurile blu-ray inca nu sunt foarte populare datorita preturilor in special pentru discurile inscriptibile.
Blu-ray filme si jocuri
Capacitate de stocare
La fel cum DVD-urile au adus o capacitate de stocare de aproximativ 6 ori mai mare decat ultraraspanditul Compact Disc (CD), discurile blu-ray (BD) vin cu o capacitate de stocare de aproximativ 6 ori mai mare decat cea a unui DVD obisnuit. Totul pe aceeasi suprafara standard de 12CM.
TipMarimeCapcitate singleCapacitate Dual layer
Disc standard12 cm, single sided25 GB (23.28 GiB)50 GB (46.56 GiB)
Disc mini8 cm, single sided7.8 GB (7.26 GiB)15.6 GB (14.53 GiB)
Capacitatea de stocare a fost marita folosindu-se o reteta deja consacrata: reducerea distanteleor dintre piste si a marimii pit-urilor.
Comparatie CDvsDVDvsBlu-ray
Spre deosebire de CD-uri si DVD-uri care sunt citite cu ajutorul unei raze laser de culoare rosie, tehnologia blu-ray se bazeaza pe o raza de culoare… ia ghiciti… albastra… (de unde si denumirea)
O alta noutate adusa de discurile blu-ray este rezistenta mai buna la zgarieturi datorita aplicarii unui strat special polimeric ce acopera suprafata de stocare si care o sa tina o vreme preturile destul de ridicate. Aceasta supra protectie a aparut datorita pozitionarii stratului de inregistrare mult mai aproape de fata citibila a discului. Un CD spre exemplu are pozitionat stratul de stocare la o adancime de 1mm fata de un disc bluray.
Laser bluray
1X = 4.5MB/s
Da  in cazul unui CD un 1X echivaleaza cu 150KB/s, iar in cazul unui DVD un X echivaleaza cu 1.38MB/s discurile blu-ray au ridicat standardul la 4.5MB pe secunda.
Rata de transferTimp de scriere a unui disc blu-ray(minute)
Mbit/sMB/sSingle LayerDual Layer
364.590180
7294590
144182345
216271530
288361223
12×*43254815
*Teoretic, pe piata inca nu exista unitati capabile sa atinga aceasta viteza
Blu-ray si continutul video HD (High Definition)
Continutul video de inalta definitie necesita un suport de stocare de inalta densitate… cu o capacitate de stocare pe masura. O imagine statica la rezolutie standard presupune prezenta a 300 de mii de pixeli (640×480) pe cand una de inalta definitie presupune prezenta a doua milioane de pixeli (1920×1080). Asadar este necesara o cantitate destul de mare de date date daca dorim continut de inalta defintie.
In prezent ne putem bucura de peste 3500 de titluri in format bluray. Daca la inceput aveau privilegiul de a fi lansate si in varianta blu-ray doar titluri de prima-mana sau block-bustere, astazi sunt lansate pe blu-ray ultimele noutati dar si titluri mai vechi cu… sau fara pretentii.
Puteti verifica disponibilitatea unui titlu aici: Bluray
Comapraritie rezolutii HD
Blu-ray vs HD-DVD
La fel ca in anii ‘80 cand a avut loc razboiul formatelor video casetelor, standardul VHS (dezvoltat de JVC) impunandu-se in dauna standardului Betamax (dezvoltat de Sony), acum formatul Blu-ray a avut un rival de seama si anume formatul HD-DVD.
Formatul HD-DVD a fost proiectat de catre Toshiba ca un succesor al DVD-ului actual, si a avut ca principal sustinator pe Microsoft. Capacitatea de stocare mai redusa de numai 15GB in varianta standard si de 30GB in varianta dual layer precum si numele grele din alianta blu-ray1 au facut din formatul HD-DVD unul abandonat oficial la mijlocul anului 2008.
Avand in spate pe gigantul japonez Sony formatul blu-ray s-a impus si datorita milioanelor de console PlayStation 3 care sunt echipate in mod standard cu unitate optică de tip BD-ROM. In Europa primele 100.000 de console PS3 au beneficiat la lansare (primavara 2007) si de filmul James Bond – Casino Royale, pe blu-ray desigur.
blumic2.jpg
Razboiul Blu-ray vs HD-DVD…
  1. Din alianta blu-ray fac parte: Apple, Dell, Hewlett-Packard, Hitachi, LG Electronics, Mitsubishi Electric, Panasonic (Matsushita Electric), Pioneer, Philips, Samsung Electronics, Sharp, Sony Corporation, Sun, TDK, Thomson, Twentieth Century Fox, Walt Disney Motion Pictures Group / Walt Disney Studios Home Entertainment, Warner Bros. Entertainment.


Responses

0 Respones to "Discul optic si formatul Blu-ray. Principalul mediu de stocare pentru filmele HD(High Definition - Inalta definite)"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq