Afisarea vectorilor in PHP



 php_aiVectorii, numiti in engleza array, reprezinta cea mai avansata metoda de stocare a datelor in PHP. Sunt cele mai flexibile structuri de date: ele permit indecsi numerici sau alfanumerici, dar si combinatii; pot avea indecsi auto-incrementabili si pot fi folositi ca stive, cozi, multimi, vectori uni, bi sau multi-dimensionali si pot stoca practic orice tip de data. Este si motivul pentru care in nucleul php există aproximativ 70 de functii definite pentru a usura lucrul cu vectorii.
Asadar acesti vectori sunt o colectie ordonata de obiecte numite generic elemente. Oricare dintre aceste elemente are o cheie unica in vector precum si o valoare. Vectorii pot fi creati in 2 feluri, fie apeland functia array simplu, sau cu parametrii caz in care acestia sunt atribuiti vectorului.
[code lang="php"]
$arr = array();
$arr = array(’a’ => 1, ‘b’ => 2, ‘c’ => 3);
$arr = array(1 => ‘a’, 2 => ‘b’, 3 => ‘c’);
$arr = array(1, 2, 3);
[/code]
Primul apel va crea un vector gol, cel de-al doilea un vector cu indecsi alfanumerici, al 3-lea cu indecsi numerici, iar pentru cel din urma am furnizat doar valorile elementelor, pentru care indecsii se vor atribui automat prin autoincrementare.

Afisarea vectorilor

Spre deosebire de tipurile de date scalare(int, string, float) care pot fi afisate folosind functia echo, pentru vectori aceasta prezinta cateva neajunsuri la afisarea datelor. De exemplu, in timpul unui debug poate fi esential sa avem informatii nu doar despre datele aflate in elemnte, dar si tipul lor de date, pe oricare din nivelele existente. Pentru a preintampina aceasta problemă PHP furnizeaza 2 functii de afisare recursiva a informatiilor dintr-un array:
[code lang="php"]
$array = array(1, 2, ‘foo’);
print_r($array);
var_dump($array);
[/code]
Acest cod va produce urmatorul text:
[code]
Array
(
[0] => 1
[1] => 2
[2] => foo
)
array(3) {
[0]=>
int(1)
[1]=>
int(2)
[2]=>
string(3) “foo”
}
[/code]
Observati cum, desi ambele afiseaza elementele vectorilor, doar var_dump afiseaza si tipul de data al elementului respectiv. Mai mult, doar var_dump este capabil sa afiseze informatiile despre mai mult de o variabia, iar print_r are capacitatea de a trimite rezultatul catre o variabilă prin specificarea celui de-al doilea parametru optional.


Responses

1 Respones to "Afisarea vectorilor in PHP"

Anonim spunea...

It explains so much


vineri, 29 iulie 2011 la 17:35:00 EEST

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq