PC - de la Personal ComputerDe ce unele calculatoare sunt personale?
Probabil că aţi tot auzind vorbindu-se de calculatoare personale, mai ales că în momentul de faţă folositi un calculator personal.
PC-ul este calculatorul de acasă, de la birou, din şcoli, şi aproape de peste tot acolo unde apar calculatoare destinate utilizării de către o singură persoană la un moment dat. Printre atuurile care fac din PC-uri cele mai răspândite calculatoare se numără: preţul de achiziţie accesibil oricărui tip de buget şi existenţa unui număr impresionant de programe conceput pentru PC-uri.
Pe 12 august 2011 se vor implini 31 de ani de lansarea pe piata a primul PC.
PC – de la Personal Computer
Iniţial PC-urile purtau denumirea de IBM PC, fiind calculatoare dezvoltate şi create de către compania americană IBM. (International Bussines Machines Corporation) Termenul de Personal Computer fiind o marca a acestei companii.
Astăzi termenul de PC se referă la orice calculator personal, indiferent de producător. O bună vreme a fost folosită sintagma “compatibil IBM PC” pentru a desemna calculatoarele create de către alţi producători decât IBM dar care funcţionau excat ca şi un PC original.
Această distincţie original şi compatibil este lipsită de importanţă în momentul de faţă, deoarece mai bine de 95% dintre calculatoarele personale sunt create de către diverşi producători şi nu de către compania IBM.1
Pentru majoritatea utilizatorilor contează mai puţin cine a creat primul calculatorul personal, preţul calculatorului şi specficaţiile componentelor hardware fiind mult mai importante.
Calculatoarele Apple. De uz personal dau nu PC-uri…

Calculatoare Apple sau Macintosh (sau mai simplu doar „Mac”) sunt calculatoare de uz personal dar nu sunt PC-uri. Acestea sunt produse în exclusivitate de către firma americană Apple Computer şi pina nu de mult au folosit hardware şi incompatibil cu PC-urile. Incepand cu anul 2006 strategia companiei a fost accea de a se adopta o platforma hardware comuna cu PC-urile dar sistemul de opeare proprietar al companiei - MAC OS - a ramas in continuare destinat in exclusivitate doar calculatoarelor Apple.
Calculatoarele Apple se remarca printr-un design ergonomic si non-conformist. Datorită preţului sensibil mai mare decât al unui PC, MAC-urile sunt mai puţin răspândite în Europa. În ţări precum S.U.A sau Japonia Mac-urile sunt calculatoare comune cu o cota de piata de aproximativ 1/3.
Calculator iMac model 2007
Apple II
Primul caclulator personal de succes a fost Apple II şi a fost lansat în anul 1977. La apariţia PC-ului în anul 1981, calculatoarele Apple erau superioare acestuia din multe puncte de vedere.
Apple II, primul calculator de succes
  1. Compania IBM nu a uitat cine a creat de fapt calculatorul personal. “De ce să cumperi un compatibil, când poţi avea originalul?” - una una dintre lozincile folosite de IBM pentru promovarea propriilor calculatoare personale.


Responses

0 Respones to "PC - de la Personal Computer"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq