Cum instalam un program?



De ce trebuie programele instalate?
Aţi cumpărat o mobilă nouă, aţi adus-o acasă demontată după care a trebuit să pierdeţi o zi întreagă să o montaţi la loc. Cu toate acestea, sunteţi de acord că transportul întregului mobiler gata montat ar fi fost dificil şi costisitor şi probabil nefolositor, având în vedere că unele corpuri ale mobilierului trebuie mai întâi demontate pentru a putea fi introduse dintr-o încăpere în alta.
Programele care nu sunt instalate şi mobilierul demontat se aseamănă în următoarele privinţe:
  • ambele sunt mai uşor de transportat
  • ambele nu sunt funcţionale până ce nu devin instalate, respectiv montate
Spre deosebire de montarea mobilierului, instalarea unui program este procedură rapidă, realizată de programul de instalare denumit uneori si vrajitor (wizzard) de instalare.
Toate programele trebuie instalate?
Nu, nu toate programele necesită o procedură de instalare. În cazul unor programe este de ajuns să copiem pe hard disc fişierele care aparţin programului şi să deschidem fişierului executabil.
Totuşi, cele mai multe programe se găsesc iniţial sub formă de kituri de instalare, adică o formă care necesită o procedură de instalare. Acestă procedură de instalare este dirijată de un program distinct, care îndeplineşte automat o serie de operaţii dictate de autoii programului. Practic programul de instalare face tot ceea ce este necesar ca dumnevoastră să puteţi folosi programul în sine în cadrul sistemului de operare.
În majoritatea cazurilor, vom mai avea de a face cu programul de instalare atunci când dorim să ne debarasam de programul instalat.
Procedura de instalare
Procedura de instalare poate printr-un dublu clic pe fişierul Setup.exe sau Install.exe. Rularea acestor fişiere are ca rezultat pornirea programului de instalare.
Setup.exe  - sau inceperea procedurii de instalare a unui program
Programele de dimensiuni mai mici se prezintă tot mai des sub forma unui singur fişier care înglobează atât rutinele de instalare cât şi fişierele necesare programului în sine.
Kituri de instalare
Procedura de instalare presupune trecerea prin cel putin doua etape obligatorii:
1. Acceptarea termenilor licentei de utilizare a programului
Licenta de utilizare este o conventie dintre producatorul programului sau detinatorul licentei de exploatare si utilizatorul final. Daca nu suntem de acord cu licenta si nu apasam butonul I Agree (Sunt de acord) sau in alte cazuri apasam pe butonul l Disagree (Nu sunt de acord) instalarea nu va putea continua sau se va inchide.
Uneori acest butonul de accepare a licentei este estompat (adica nu se poate apasa) pina cand ajungem cu bara de derulare la final. Folosim bara de derulare sau butonul pagedown pentru a derula in cazul unui acord de licenta mai stufos.
Sunt de acord | I agree (license agreement)
2. Selectarea folderului care va stoca programul in sine
O a doua etapa obligatorie in orice proces de instalare tine de alegerea unui folder pentru stocarea programului in sine. Pentru ca o buna parte din utilizatori nu stapanesc prea bine lucrul cu folderele exista aproape intotdeauna si o adresa implicita de instalare. Daca dorim sa algem adresa implicita apasam butonul Next > si trecem la etapa urmatoare.
Daca dorim sa schimbam aceasta adresa implicita1 putem folosi butonul Browse si opta pentru un alt folder eventual de pe alt disc. Daca stapanim lucrul cu adresele fisierelor putem scrie direct adresa la care dorim sa instalam sub forma: litera de acces:\nume folder
Adresa de instalare - install location
  1. de regula de forma Program Files\Nume program


Responses

0 Respones to "Cum instalam un program?"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq