Sisteme ERP(Enterprise Resource Planning). Explicatie amanuntita despre ce sunt acestea, de unde pot fi achizitionate si de ce este nevoie de ele



e-r-pIntregul este mai mult decat suma partilor
ERP este o MegAplicatie multi-modulara care integreaza procesele economice si optimizeaza resursele disponibile ale intreprinderii. Sistemele de planificare a resurselor utilizeaza o baza de date unica pentru a stoca datele din diverse module ale sistemului cum ar fi: Productie, Financiar, Resurse Umane, Comercial, Proiecte,etc.
Ce face ERP?
Functional, modulele ERP acopera: Planificarea productiei; Gestiunea achizitiilor; Gestiunea stocurilor; Interactiunea cu furnizorii; Gestiunea relatiilor cu clientii; Urmarirea comenzilor; Gestiunea financiara; Gestiunea resurselor umane.
Cum lucreaza ERP?
Pornind de la premisa fundamentala ca intregul este mai mult decat suma partilor, ERP realizeaza integrarea si sincronizarea functiunilor intreprinderii; este un excelent „vehicul” pentru informatie, fluidizand schimbul de date intre departamente; uneste toate practicile economice intr-o singura familie de module software; modulele ruleaza pe retele client/server; se creeaza o baza de date unica (din punct de vedere logic), in care datele se preiau o singura data.
DE ce ERP?
Iata cateva beneficii ale unui astfel de sistem: strangerea relatiilor cu clientii si furnizorii, prin realizarea unui lant eficient; reducerea costurilor productiei si stocurilor; planificarea integrala a resurselor intreprinderii; imbunatatirea globala a productivitatii; maximizarea profitului prin flexibilitate si reactivitate sporita la cerintele pietei.
Cum afecteaza ERP clientii?
Efectele se resimt in sensul reducerii in lantul comanda-factura-livrare; reducerea timpilor de asteptare; cresterea calitatii; includerea clientului in proces (Extranet).
De unde procuram ERP?
Marii furnizori de solutii ERP sunt: SAP (Germania), Oracle- numarul 1 in SUA; Baan-Invensys (Marea Britanie), Microsoft cu platforma Dynamics, SSA Global Technologies.
Componente cost:
Licente 30,2%; Consultanta 24,1%; Hardware 17,8%; Echipa de implementare 13.5%; Training 10,9%; Alte costuri 3,3%.
Cat costa o solutie ERP?
Preturile se situeaza intre 300.000 de euro si 200 de milioane, conform unui studiu Meta Group, in functie de: marimea firmei, specificul de activitate, gradul de dispersare geografica, infrastructura tehnologica.
Pentru implementarea insa a unei solutii ERP profesionale, orice companie trebuie sa-si puna in mod obligatoriu o serie de intrebari cheie, pe fiecare stadiul al deciziei ERP.
Stadiul 1: Pregatirea deciziei
• Suntem pregatiti pentru un ERP?
• Cum va ajuta un ERP afacerea noastra?
• Am luat in considerare alte categorii de solutii software in afara de ERP?
• Cine va conduce procesul implementarii?
Stadiul 2: Analiza deciziei
• Avem resursele, capacitatea si experienta de a implementa un ERP?
• Ar trebui sa construim parteneriate strategice?
• Am luat in calcul cum implementarea va face diferenta intre compania mea si celelalte?
• Am dezvoltat un caiet de sarcini pentru implementarea ERP?
Stadiul 3: Alegerea unui ERP
• Functiile si caracteristicile acestui ERP sunt potrivite nevoilor noastre?
• Este acest pachet ERP compatibil cu afacerea noastra?
• Ce costuri presupune solutia ERP dupa implementare?
• Contine solutia ERP si o solutie CRM si Business Intelligence performanta?
• Tehnologic este in pas cu ultimile inovatii in domeniu?
• Am libertatea de a face modelari si rapoarte fara costuri?


Responses

0 Respones to "Sisteme ERP(Enterprise Resource Planning). Explicatie amanuntita despre ce sunt acestea, de unde pot fi achizitionate si de ce este nevoie de ele"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq