Invata cateva notiuni de comunicare folosite in intermediul pirateriei si phishing-ului



phishing_widewebLexicul folosit in domeniu
Criptare
Definitie: Cifrarea de date implicate in transmiterea de date intre doi utilizatori, utilizata pentru a evita interceptarea neautorizata a datelor de catre terti.
Cybersquatting
Definitie: Depunerea unui nume de domeniu care contine o marca comerciala asupra careia deponentul nu are niciun drept si care este protejata de o societate terta. Unele cazuri de cybersquatting sunt legale, altele sunt ilegale.
Exemplu: francetelevision.com este detinuta de un american care nu are nicio legatura cu grupul francez France Télévisions.
Keylogging
Definitie: Tehnica de capturare si salvare a tastelor pe care un utilizator le apasa pe tastatura, in scopul de a detecta, in principal, numele de utilizator, parola sau numarul cartii de credit.
Hacking
Definitie: Arta piratarii datelor sau retelei. Se disting doua forme de hacking: etic si neetic. Hackerul neetic practica pirateria in scopul distrugerii sau a furtului. Hackerul etic practica pirateria in scopul identificarii si repararii unor vulnerabilitati. O subspecie a hackerului etic este si hackerul care practica pirateria pentru simplul motiv ca poate. Acestia din urma nu au intentii distructive … ei vor doar sa demonstreze ca „nici o retea nu este impenetrabila” … ceea ce devine si crezul lor.
Hackeri
Definitie: Pirat specializat in intruziunea in retele de calculatoare sau in piratarea datelor.
Phish
Definitie: E-mail nesolicitat cu caracter fraudulos in care expeditorul isi asuma o identitate falsa in scopul de a obtine informatii cu caracter personal ale destinatarului pentru a fura banii din contul acestuia. Principalele „phish-uri” sunt indreptate catre banci si permit phisherilor sa deturneze sume de bani in conturi din strainatate.
Phisheri
Definitie: Pirati informatici specializati in trimiterea de e-mailuri frauduloase in scopul de a deturna bani.
Spoofing
Definitie: Tehnica prin care o persoana sau un program falsifica datele in scopul schimbarii identitatii, personificand o anumita persoana sau un anumit program, astfel obtinand acces acolo unde in mod normal acesta i-ar fi interzis.
Sniffing
Definitie: Este un program sau un dispozitiv care conectat la o retea intercepteaza si decodifica tot traficul retelei respective. In acest mod se pot obtine date confidentiale cum ar fi: nume de utilizatori, parole, date de cont, carti de credit etc.
DoS (denial of service attak)
Definitie: este un atac informatic ce are ca scop scoaterea din uz a unei resurse: calculator, server, nod de retea. O metoda tipica implica suprasaturarea victimei cu cereri de raspuns externe cu o asa frecventa ridicata incat aceasta nu mai poate face fata cererilor normale si isi consuma propriile resurse pana la epuizare.
Positionsquatting
Definitie: Cumpararea de link-uri publicitare in motoarele de cautare care contin o marca asupra careia cumparatorii nu detin niciun drept si care este protejata de o societate terta.
Exemplu: „Referentiere CVFM” este in prezent cumparata de o societate concurenta in cadrul Google.
Scam
Definitie: E-mail nesolicitat poluant. Forma de spam.
Spam
Definitie: E-mail nesolicitat (mesaj comercial, virus, mesaj fraudulos).
Troian
Definitie: Program care se instaleaza pe un computer fara cunostinta utilizatorului si care efectueaza o serie de sarcini programate sau activate de la distanta. Troienii sunt utilizati de hackeri in mai multe moduri. In cazul phishing-ului, troienii pot scurtcircuita sistemele de criptare si spiona datele transmise de catre utilizator la banca sa prin intermediul unui website pentru a le trimite la un atacator situat pe cealalta parte a planetei.
Virus
Definitie: Program informatic primit si transmis impotriva vointei destinatarului sau expeditorului, destinat sa saboteze o retea informatica sau sa afecteze performanta unui computer. E-mailul a devenit cel mai mare vector de transmitere (un e-mail din 26 contine un virus).


Responses

0 Respones to "Invata cateva notiuni de comunicare folosite in intermediul pirateriei si phishing-ului"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq