Invata cateva reguli importante de lizibilitate(folosire/usability) pentru un website



usabilityCum sa imbunatatesti lizibilitatea paginii tale web
Orice marketer stie ca pagina web a firmei trebui sa fie cat mai atragatoare pentru client. Dar pentru ca nu toti detinem competentele pentru a realiza acest lucru, ci programatorul, trebuie sa stim ce sa-i cerem acestuia. In continuare voi prezenta metode de a face navigarea pe site mai eficienta.
1. Foloseste o navigare intuitiva. Utilizatorii sunt nerabdatori. Ei urasc cand trebuie sa invete sa navigheze intr-un nou site (nou pentru ei). Asigura-te ca navigarea in site este cat mai natural posibila pentru a-i facilita accesul utilizatorului la elementele importante din site.
2. Nu intrerupe workflow-ul. Prin workflow intelegem operatiile pe care le face un vizitator in site.
3. Implementeaza cautarea in site. Printre regulile de usability ale lui Jacob Nielsen: box-ul pentru cautare trebuie sa fie lung de 27 de caractere, sa fie clar vizibil si usor de folosit. Asaza campul de text pentru cautare in partea de sus a paginii, deoarece utilizatorii incep sa caute in site incepand cu partea de sus-stanga spre partea de jos-dreapta.
4. Nu dezactiva butonul “Back”
5. Cateva breadcrumbs sunt bune pentru a ajuta vizitatorii sa stie in ce zona a site-ului se afla. Probabil deja cunoşti acest arbore:
Momentan navigaţi pe aceasta pagina
Home > Servicii > Servicii Seo > Preturi
6. Link-ul catre pagina Home. Trebuie sa ai un link consistent pentru pagina Home
7. Sa ai si alternative precum link-uri si sitemap la solutiile fancy de navigatie - java applet, flash DHTML sau javascript
8. Construieste un sitemap foarte bun. Sitemap-ul este o reprezentare structurata a site-ului si a arhitecturii lui.
Da, oamenii chiar le folosesc. Cu cât site-ul este mai stufos, cu atat sitemap-ul va fi tot mai necesar
9. Aminteste-ti ca pagina Home nu este singura pe care se intra prima data asa ca fa-l pe vizitator sa inteleaga foarte clar pe ce pagina a ajuns si unde se afla acea pagina in legatura cu arhitectura site-ului.
10. Abundenta informatiilor in navigare. Navigarea este fundamentala pentru dezvoltarea unui website, iar abundenţa de informatii asigura faptul ca utilizatorii vor găsi ceea ce cauta. Unii ar putea fi atrasi de imagini, altii isi doresc un text cat mai descriptiv iar altii cauta link-uri incorporate, dar toti vor sa fie siguri ca pe ce dau click este ceea ce cauta.
Cu siguranta nu o sa doara daca ii vei face calea mai usoara utilizatorului chiar daca trebuie sa punctezi ceea ce crezi ca il va interesa.
Nu neglija aceste aspecte, mai ales daca business-ul tau depinde de site-ul profesional.


Responses

0 Respones to "Invata cateva reguli importante de lizibilitate(folosire/usability) pentru un website"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq