Invata 10 sfaturi pentru optimizarea unui laptop. Mai rapid, mai economic, mai util!



mentenanta-laptopMai rapid, mai economic, mai util!
Laptopurile sunt foarte raspandite in ziua de azi, pretul lor scazand in mod constant pana la aproximativ 500 de euro bucata. Daca jobul dumneavoastra presupune deplasari, aveti cu siguranta nevoie de un laptop. Acesta poate fi insa mai putin eficient decat un calculator de tip desktop si orice marca ati alege intampinati aceleasi probleme: viteza mica, autonomie limitata… Iata sfaturile pe care le puteti urma cu usurinta:
1/ Prelungiti durata de viata a bateriei:
Bateria laptopului trebuie sa suporte sistemul de operare, hard disk-ul, dispozitivele de citire, sistemul de racire, ecranul si dispozitivele externe. Aceasta este o sarcina uriasa ce nu poate fi suportata mai mult de 1 sau 2 ore. Daca doriti sa prelungiti autonomia cu o jumatate de ora sau mai mult puteti:
- Reduce cat mai mult posibil luminozitatea ecranului; majoritatea laptopurilor au butoane externe pentru a regla luminozitatea.
- Utiliza touchpad-ul in loc de mouse atunci cand laptopul nu este alimentat de la priza.
- Deconecta toate dispozitivele externe de care nu aveti nevoie; acestea consuma energie suplimentara.
2/ Configurati setarile de administrare a alimentarii:
Daca utilizati Windows XP sau Vista, puteti crea mai multe profiluri diferite de administrare a alimentarii; faceti clic dreapta pe pictograma bateriei in coltul din dreapta-jos a ecranului si faceti urmatoarele setari:
- Oprire hard disk dupa 3 minute
- Oprire monitor dupa 1 minut
- Oprire alte resurse dupa 10 minute.
- Mod de asteptare dupa 20 de minute.
Cu aceste setari puteti castiga 1 - 2 ore sau chiar mai mult.
3/ Frecventa ceasului:
Majoritatea laptopurilor recent aparute pe piata sunt prevazute un software care va permite sa monitorizati si sa reglati frecventa ceasului procesorului, placii video. Reducerea acestor frecvente creste autonomia si prelungeste semnificativ durata de viata a bateriei.
De exemplu, nu aveti nevoie de 3GHz pentru a naviga pe Internet, juca jocuri flash sau scrie documente Word, Excel …
Ar trebui sa stiti ca urmatoarele sarcini consuma multa energie:
- Inscriptionarea de CD-uri si DVD-uri.
- Vizionarea de filme pe DVD.
- Jocurile 3D voluminoase (Counter Strike, Call of Duty, Prince of Persia…)
4/ “Curatarea” laptopului:
Dezinstalati toate programele nedorite. Pentru aceasta mergeti la Control Panel (Panou de control), apoi selectati Add/Remove Programs (Adaugare/eliminare programe).
5/ Driverele:
Configurati Windows pentru a primi actualizari in mod automat, vizitati din cand in cand site-ul producatorului laptopului si vedeti actualizarile disponibile pentru modelul dumneavoastra. Asigurati-va ca pe laptopul dumneavoastra sunt instalate cele mai recente versiuni de drivere si software-uri. Acest lucru garanteaza stabilitatea si eficienta laptopului.
6/ Extensia de memorie RAM:
Toate programele sunt rulate in memoria RAM (Random Access Memory). Pentru a afla de cata memorie RAM dispune laptopul dumneavoastra, mergeti la Control Panel (Panou de control), apoi la System (Sistem).
Retineti ca pentru un laptop cu Windows XP, minimul este de 512 MB, iar pentru un laptop cu Windows Vista, minimul este de 1024 MB. Incercati sa adaugati un alt modul de memorie de 1 GB pentru Windows XP sau de 2 GB pentru Windows Vista.
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti pentru a creste viteza, durata de viata a bateriei si a laptopului. Veti observa ca programele ruleaza mult mai repede decat inainte.
7/ Curatare:
Pentru LCD-uri, folositi o laveta din microfibra impreuna cu o solutie de curatare antistatica potrivita.
Pentru touchpad si tastatura, praful si alte gunoaie de sub taste se elimina cu aer comprimat. Pentru curatare folositi acelasi produs ca si pentru ecran.
Porturile se curata tot cu aer comprimat, dupa care se sterg cu o carpa curata.
8/ Temperatura:
Atunci cand laptopul functioneaza fara alimentare de la priza, el se incalzeste mai mult. Motivul este faptul ca ventiloatoarele lucreaza mai putin. Partea de jos va fi intotdeauna cea mai calda.
Atunci cand doriti sa achizitionati un laptop, optati pentru unul cu procesor Centrino (acestea se incalzesc mai putin).
Puneti laptopul pe o suprafata dura. Puteti achizitiona, de asemenea, un sistem de racire care se instaleaza sub laptop si se conecteaza la portul USB, dar care consuma energie, desigur.
9/ Wireless:
Aproape toate laptopurile noi sunt vandute cu placa wireless incorporata si configurata. Daca laptopul dumneavoastra nu este prevazut cu asa ceva, puteti achizitiona un adaptor wireless. Acest lucru va asigura o mai mare libertate, tinandu-va in acelasi timp laptopul aproape.
10/ Utilizarea iesirilor audio/video:
Majoritatea laptopurilor recent aparute pe piata au iesiri audio si video. Cu aceste 2 iesiri puteti folosi televizorul sau sistemul audio pentru a viziona filme, videoclipuri, pentru a asculta muzica in format MP3, posturi de radio si televiziune disponibile pe Internet …


Responses

0 Respones to "Invata 10 sfaturi pentru optimizarea unui laptop. Mai rapid, mai economic, mai util!"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq