Invata ce semnificatia are fisierul SFV (Simple File Verification) si cum poate fi creat acesta



SFV (Simple File Verification)

Reprezinta un checksum de verificare a integritatii fisierelor cu ajutorul algoritmului CRC32.

Fisierele pot deveni corupte din mai multe motive: unitati de stocare defectuoase, erori de transmitere, erori de scriere in timpul copierii sau mutarii fisierelor etc.

SFV face uz de functia (sau algoritumul) hash (traducere libera: a toca, a incurca lucrurile), functie a carei menire este sa analizeze datele de intrare (in cazul de fata, un fisier) si sa returneze (output) o valoare de hash. Doua fisiere returnand aceeasi valoare de hash devine astfel foarte improbabil.

SFV permite unei persoane sa verifice daca un anumit fisier (sau mai multe) nu a devenit corupt, prin comparatia hash-ului aplicat fisierului pentru a observa daca sunt egale.

SFV mai permite utilizatorilor si verificarea autenticitatii fisierelor. Daca un fisier este schimbat, "amprenta digitala" al hash-ului fisierului respectiv se schimba (datorita unui cod malitios, sa presupunem) si, ca urmare, va pune in atentia utilizatorului autenticitatea fisierului.

Algoritmul folosit in alcatuirea unui fisier .SFV (CRC32) nu este un algoritm sigur din punct de vedere criptografic, el fiind folosit mai mult pentru detectarea schimbarilor "arbitrare", chiar si al unui singur byte.

Cu ajutorul SFV, puteti verifica orice fisier, oricand, fara a detine fisierele respective, reprezentand, cum am mai precizat, un fel de "amprenta digitala" a unui fisier.

Practic, SFV este un fisier plain-text, cu o valoare de hash pe fiecare linie per fisier. Liniile care incep cu caracterul ";" sunt interpretate ca linii de comentarii (comments) si este ignorata in rolul verificarii.



Unul dintre primele programe care a folosit "tehnologia" SFV a fost WinSFV.

Programe recomandate:
QuickSFV
Check SFV
hkSFV
SFV Checker
eXpress CheckSum Verifier (XCSV)
Advanced CheckSum Verifier (ACSV)
pure-sfv

In urmatoarele doua tutoriale folosesc programul hkSFV.

Cum sa faci un SFV...

Exista doua modalitati: din program sau cu ajutorul meniului contextul ce apare dupa instalarea programului hkSFV. A doua presupun ca e cea mai simpla.

Selectati fisierul (sau mai multe fisierele, cu tasta CTRL), clic dreapta, apoi selectati din meniul contextual hkSFV -> Create SFV. Se va deschide programul care va alcatui fisierul SFV. Pentru cei cu nelamuriri, puteti deschide acel .sfv cu Notepad, unde puteti observa continutul acestuia, mai exact lista si hash-ul fisierelor respective.

Verificarea integritatii fisierelor cu hkSFV

Cea mai simpla metoda este pur si simplu dublu clic pe fisierul .sfv. Se va deschide programul, unde automat se va verificat integritatea fisierelor conform hash-ului. Daca totul este in regula, in dreptul fisierului apare un simbol - un "check" verde.


Responses

0 Respones to "Invata ce semnificatia are fisierul SFV (Simple File Verification) si cum poate fi creat acesta"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq