Invata care sunt cele mai intalnite extensii ale fisierelor din Windows si ce inseamna ele cu adevarat



Extensii des intalnite

Fisiere Audio

.wav
Fisierele WAV stocheaza muzica in exact acelasi format ca pe un cd.Calitatea este cea mai buna,dar si marimea fisierelor este cea mai mare.S-au creat alte formate care sa retina calitatea si in acelasi timp sa micsoreze marimea fisirerelor.Aceste formate pot fi impartite in lossy(pierd ceva din informatia initiala) si lossless(toata informatia este retinuta).Aceste formate sunt prezentate mai jos.

.mp3

MPEG Audio Layer 3. Este cel mai cunoscut tip de fisier audio.La fel ca si celelalte formate lossy,marimea fisierului este considerabil mai mica decat originalul.Bit rate-ul de codare,masurat in kilobiti pe secunda(kb/s) este foarte importanta pentru calitatea sunetului.Cu cat este mai mare cu atat calitatea este mai buna.Un fisier codat la mai putin de 192 kb/s se va auzi mai prost decat originalul.De aceea minimul acceptat pentru fisiere audio este 192 kb/s.Notam ca nu este posibil sa recodezi un fisier mp3 la un bit rate mai mare deoarece nu se poate pune la loc informatia pierduta la creearea primului fisier.

Orice player audio este capabil sa reproduca mp3.Pot de asemenea fi inregistrate pe diverse medii cd/dvd.

.ape

Monkey's Audio files. Este un format lossless open source.Poate fi descarcat de aici:http://www.monkeysaudio.com/

.flac

Free Lossless Audio Codec sunt fisiere codate lossless. FLAC a fost din totdeauna open source si acum cateva playere ofera si suport pentru el. Plugin-urile FLAC se pot descarca de pe site-ul lor:http://flac.sourceforge.net/

.ogg

Ogg Vorbis este un format lossy open source. Este considerat in general a fi mai bun in termini de calitate in comparatie cu mp3 codate la acelasi bit rate.Puteti afla mai multe aici:http://www.vorbis.com/

.m4a .aac

MPEG-4 Audio (Advanced Audio Coding) este un format lossy. AAC este formatul folosit de Apple pentru iTunes.Rezultatele unor teste audio arata ca fisierele AAC codate la bit rate-uri joase(96 kb/s) se aud mai bine in comparatie cu MP3 codate la bit rate mai mare(128 kb/s) in ciuda faptului ca sunt mai mici.

.wma

Windows Media Audio este formatul lossy creat de Microsoft.Desi nu la fel de poP**Ar ca MP3 are tendinta sa se comporte mai bine in special la bit rate-uri mici cum ar fi 64 sau 96 kb/s.

Pentru ascultarea acestor formate va recomand cel mai utilizat player audio:WINAMP

Arhive si fisiere despartite

.rar .zip .ace .r01 .001

Aceste extensii sunt destul de obisnuite si inseamna ca fiserele voastre sunt “arhivate”(un mod de a face fisierele mai compacte si mai usoare de downloadat)
Pentru a deschide oricare dintre aceste fisiere folositi WinRAR sau PowerArchiver.
Daca nu sunteti multumiti de acestea puteti incerca si WinZip .(pentru fisierele .zip)
Daca aveti fisiere .ace sau .001 puteti incerca si Winace.

.001 .002 (alternativa)

Cateodata un fisier lung este impartit folosind un file splitter ca HJSplit sau MasterSplitter. Acestea pot fi utilizate pentru a recrea fisierul original. Daca metoda aceasta a fost folosita sa imparta fisierul atunci extensia .001 va aparea dupa extensia fisierului original: application.bin.001, application.bin.002, application.bin.003

.cbr .cbz

Sunt de obicei benzi desenate arhivate.Un fisier .cbr este acelasi lucru cu .rar iar un .cbz cu un .zip.Totusi deschiderea lor cu WinRAR sau WinZip cateodata amesteca paginile.Este cel mai bine de utilizat CDisplay.

Fisiere multimedia

.avi .mpg. .mpeg .divx .xvid .wmv

Aceste fisiere sunt de obicei filme,seriale sau alte tipuri de informative video.Pot fi vizionate cu numeroase programe printre care cele mai utilizate sunt: BSplayer,Media Player Classic sau Windows Media Player. De asemenea aveti nevoie de codecurile necesare fiecarui tip de fisier.Pentru a afla de ce codec aveti nevoie pentru un anumit fisier vedeti Tutorialul urmator:http://netadicts.geniusnet.ro/forums.php?action=viewtopic&topicid=1035 .Iata si cateva codecuri de referinta:

• ffdshow (suporta mai multe formate: XviD, DivX, 3ivX, mpeg-4)
• XviD codec
• DivX codec
• ac3filter (pentru soundtrack-uri AC3, aka "5.1"
• Ogg media codec (pentru fisiere .ogm)

Daca nu gasiti un anume codec cautati pe Google!

.mov

Acestea sunt fisiere de Quicktime.Se deschid cu Quicktime,desi daca nu il suportati exista si alte alternative cum ar fi Quick time Alternative

.ra .rm .ram

Acestea sunt fisiere de RealPlayer files, un format lossy. RealPlayer IMO este cum zic englejii:the devil’s work.Instaleaza tot felul de programele si nu prea dispare cand ii dai uninstall.Daca vreti neaparat sa il aveti il puteti lua de aici: http://www.real.com ...exista totusi si alternative cum ar fi: Real Alternative

vcd/svcd

Video CD/Super Video CD. Consultati www.dvdrhelp.com pentru ca ar trebui inca un tutorial.

Fisiere “imagini” de CD/DVD

.bin si .cue

Sunt imaginile standard de cd/dvd.Fisierul .bin contine informatiile ce trebuie scrise iar fisierul .cue contine informatii despre cum trebuie scrise cele din .bin
Cum se arde?
Nu faceti greseala sa le ardeti cum faceti cu datele obisnuite.In primul rand asigurati-va ca fiserele .bin si .cue sunt in acelasi dosar.Dati click-dreapta pe .cue si alegeti Open With.De aici alegeti programul vostru de ardere(Nero,Alcohol).Se va deschide un nou meniu din care va trebui sa alegeti viteza si sa apasati Burn.

.iso

Un alt tip de format imagine numai ca nu necesita si un fisier cu instructiuni de scriere(.cue).Pentru ardere se procedeaza la fel ca la BIN/CUE.

Daca nu aveti un disc la dispozitie sau nu vreti sa stricati unul,folositi daemon tools:www.daemon-tools.cc… Instalati daemon tools.Porniti-l activand iconita de pe desktop.In systray(langa ceas) va aparea o iconita a Daemon tools.Dati click dreapta si alegeti virtual CD/DVD-ROM .La set number of devices alegeti cate imagini aveti de folosit.Dupa aceea la device0 dati mount image si alegeti imaginea de pe hard.Daca aveti mai multe faceti acelasi lucru si pentru device 1,2 si 3.

.ccd .img

Acestea sunt imagini de CD/DVD facute cu CloneCD.Este recomandabil sa le ardeti folosind acelasi program.

Alte fisiere

.txt .doc

Acestea sunt fisere text.Se deschid cu notepad,wordpad sau ce alt editor de text aveti. Fisierele .doc se deschid cu Microsoft Word.

.nfo

Acestea contin informatii despre ceea ce ati downloadat,si este bines a le cititi inainte sa luati ceva!Sunt fisiere text,de obicei cu inflorituri(arta) scrisa in ascii.Se pot deschide cu notepad,wordpad,Damn nfo viewer sau ultraedit.

.pdf

Se deschid cu Adobe Acrobat Reader.

.jpg .gif .tga .psd

Fisiere imagini.Contin de obicei poze si pot fi deschise cu orice viewer.Cele mai utilizate sunt IrfanView,XNview si windows fax viewer.

.sfv

Verifica integritatea fisierelor downloadate.

.srt .sub

Fisiere de subtitrari.Cel mai utilizat program de facut/modificat subtitrari este Subtitle Workshop


Responses

0 Respones to "Invata care sunt cele mai intalnite extensii ale fisierelor din Windows si ce inseamna ele cu adevarat"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq