Ghid de utilizare a programului SpeedFan. Monitorizare temperatura, tensiunea, modificare viteze ventilatoare



Download.

Ce este si ce face el? Doua lucruri in principal: monitorizeaza temperaturi, tensiuni, viteze la ventilatoare si va permite sa modificati dupa dorinta RPM-urile la ventilatoare.
Are doar o singura cerinta, sa stie de senzorii placii de baza si sa aveti macar un fan care poate fi controlat din BIOS (in ziua de azi un MB decent are macar 2, cel de pe procesor care-i PWM si unul de sistem).

Dupa ce l-am instalat si l-am pornit ne uitam nedumeriti la care senzor ce reprezinta, Temp0, Temp1, etc nefiind prea sugestive, mai ales cind mai vedem si cite un senzor pe la 127°C sau chiar subzero pe la -127°C (nu intrati in panica, sunt citiri eronate de la senzori care nu sunt cuplati la nimic).
Aici o puteti rezolva elegant pornind un Everest si vazind temperaturile corespondente sau babeste pornind un program de incins procesorul pentru a vedea care sunt temperaturile pe CPU, in sistem, PWM, etc.
Odata lamurit misterul redenumim (cu tasta F2) temperaturile alea generice cu ceva mai sugestiv: CPU, Dioda, System, etc.

Bun, vedem temperaturi, voltaje, turatii dar sa trecem la partea in care vrem sa avem control asupra ventilatoarelor si implicit cautam un raport optim dBA/°C.
Primul pas este sa definim vitezele ventilatoarelor pe care vrem sa le controlam. Selectam ventilatorul, alegem o valoare minima si maxima pentru turatie si bifam casuta cu Automatically variated.

http://img237.imageshack.us/i/50718955.jpg/

Pasul urmator este sa legam turatia unui ventilator in functie de o temperatura. In exemplul meu un ventilator e legat de temperatura CPU si celalalt de temperatura GPU. La fel ca la viteza ventilatoarelor si la temperaturi definim 2 valori, una dorita si una de alarma.

http://img682.imageshack.us/i/10999565.jpg/

Ultimul pas este sa bifam casuta Automatic fan speed si de acum inainte SpeedFan va avea grija sa varieze automat viteza ventilatoarelor in functie de temperaturile de referinta.

http://img688.imageshack.us/i/64441562.jpg/

Cum functioneaza la mine: ventilatorul de exhaust se invirte cu 75% din turatie atita vreme cit temperatura CPU e <50°C. Intre 51°C si 55°C se invirte cu 85% din turatie, iar de la 56°C trece la 100% turatie (fiind Scythe S-Flex 800 se invirte tare al naibii la full RPM ).
La fel in functie de temperatura GPU ventilatorul dinauntrul carcasei se invirte intre 50% si 100% RPM (acolo am nevoie de toate cele 1200 RPM-uri ale Scythe KAMA PWM cind se incinge placa video, mai ales ca a ramas fara radiatoare pe VRM-uri).

Ca facilitati SpeedFan va ofera si un grafic de monitorizare a temperaturilor

http://img713.imageshack.us/i/27042413.jpg/

turatiilor ventilatoarelor

http://img521.imageshack.us/i/67021201.jpg/

sau a tensiunilor (la mine nu prea stie de senzorii de pe ABIT asa ca ma multumesc numa' cu Vcore).

http://img687.imageshack.us/i/93854266.jpg/

De asemeni stie sa citeasca si datele din SMART si sa le si compare on-line cu o baza de date ale userilor de pretutindeni.

http://img251.imageshack.us/i/13743083.jpg/

Bun, si pina la urma de ce sa folosesc SpeedFan daca am in BIOS o chestie echivalenta care se numeste SMART Fan sau Q-Fan sau ceva cu fan in coada sau eventual un fan-controller? Pai in primul rind in BIOS nu ne putem lega decit de temperatura CPU si system si alea intre niste valori prestabilite (in general). In plus nu putem varia turatia dupa cum vrem noi ci (in general) intre doua praguri, minim si maxim.
Cu SpeedFan dispar aceste limitari, putem sa ne raportam la orice temperatura dorim si putem varia turatia ventilatorului de la 0 la turatie maxima.
Iar in loc de fan-controller poate fi folosit cu succes daca n-avem bani de dat pe controller sau n-avem chef sa butonam toata ziua la potentiometre in functie de load-ul calculatorului.
Si mai folosim SpeedFan si ca program de monitorizare, exista plugin SpeedFan pentru RivaTuner, de exemplu si putem afisa in RivaTuner datele din SpeedFan.

Cam asta e in mare despre SpeedFan. Sper sa-l folositi cu aceeasi placere cu care-l folosesc si eu.


Responses

0 Respones to "Ghid de utilizare a programului SpeedFan. Monitorizare temperatura, tensiunea, modificare viteze ventilatoare"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq