Durata de viata a bateriei este perioada in care bateria isi pastreaza autonomia apropiata (peste 80%) de cea din ziua cumpararii, lucru asemanator si noua oamenilor, insa cu mici interventii de la mama natura..sau datorita sefilor.
Autonomia bateriei (sau autonomia laptop-ului) reprezinta durata de functionare a laptop-ului pe baterie (fara ca laptop-ul sa fie conectat la prize).
Veti citi de altfel, in continuarea articolului, cateva sfaturi care cu siguranta, va vor ajuta sa intretineti bateriile de tip Litiu (majoritatea bateriilor cu care sunt echipate in prezent laptop-urile), astfel incat sa fiti pus cat mai rar in situatia de a va cumpara o baterie de laptop noua sau in cel mai rau caz, un laptop nou.
Indiferent de cat de mult timp poate sa va functioneze laptop-ul pe baterie, cu siguranta va doriti o autonomie si mai mare si un consum de energie electrica cat mai micut.
Nu uitati ca bateriile sunt produse consumabile in timp, asa incat, pe zi ce trece, imbatranesc, fac riduri, asa ca daca nu ingrijiti bateria cum trebuie (demachiere tonifiere si crema antirid), capacitatea ei si durata de functionare a laptop-ului, se vor reduce.
Pentru a va mentine bateria “vie” o perioada cat mai mare de timp, puteti urmari cativa pasi:
1. “Formatati” bateria la cumparare (lucru pe care putini dintre noi il fac)
La achizitia laptop-ului, incarcati 100% bateria, apoi folositi laptop-ul pe baterie pana se descarca complet si incarcati iar bateria pana ajunge la 100%. Ajutati astfel bateria sa stie exact cata sarcina electrica poate sa tina.
2. Incarcati bateria complet
Nu e nevoie sa descarcati bateria complet, insa cand o incarcati, asigurati-va ca este incarcata 100% inainte de a scoate alimentatorul.
3. Bateria trebuie folosita
Daca tineti tot timpul laptop-ul in priza, bateria se uzeaza prin nefolosire. Acelasi lucru este valabil daca scoateti bateria si o puneti deoparte. Bateria trebuie incarcata complet si descarcata complet periodic, macar o data pe luna.
4. Nu exagerati cu ciclurile de incarcare-descracare a bateriei
Bateria este testata sa faca fata unui anumit numar de incarcari - descarcari, interval in care bateria inca isi pastreaza proprietatile aproape de optim. In general acest numar este de cateva sute (ca termen de comparatie, la Apple, bateria isi mentine peste 80% din capacitatea originala timp de 300 cicluri de incarcare - descarcare), insa producatorii nu fac publica, de obicei, aceasta informatie. Retineti faptul ca de fiecare data cand conectati laptop-ul la priza, cu bateria montata in laptop, se considera ca faceti un ciclu de incarcare pentru baterie.
5. Pastrati bateria intr-un loc cat mai racoros
Scoateti bateria si sa o pastrati cu o incarcare de 50%, intr-un loc cu o temperatura care sa nu depaseasca 20-22 de grade Celsius. Daca puneti bateria la pastrat, complet descarcata, atunci este posibil sa intre intr-o stare de descarcare profunda si sa nu mai fie capabila sa se mai incarce cand vreti sa o folositi din nou. Daca puneti bateria la pastrat incarcata la maxim, pentru o perioada lunga de timp, este posibil, ca bateria sa isi piarda din capacitate, asa ca va avea o autonomie mai mica.
Asa ca daca tineti la sanatatea dvs, a buzunarului dvs si nu in ultimul rand al laptopului dvs, mobilizati-va si faceti din laptop, invingator si nu victima. Labels: Sfaturi-INTRETINERE, SISTEM_Intretinere
Responses
0 Respones to "Invata 5 sfaturi despre cum iti poti intretine bateria unui laptop"
Trimiteți un comentariu