vineri, 1 iulie 2011

Introducere in Limbajul de Programare C++. Notiuni de baza. PARTEA 7

Ideea in termeni mai apropiati de limba vorbita :

1. Testeaza conditia . Daca este adevarata, executa pasii 2 si 3. ( In caz contrar, am terminat ; treci la prima instructiune care urmeaza ciclului . )

2. Executa instructiunea.

3. Revino la etapa 1.


Printre cele mai simple exemple de instructiuni while este un ciclu care afiseaza numerele cuprinse intre 1 si N, unde N este un numar introdus de la tastatura. Vom examina mai intai acest program in forma scrisa in pseudocod , ceea ce inseamna ca etapele sunt scrise in limba vorbita.

Prin conventie, programatorii in C si C++ foloseste nume de variabila cu litere mici ; astfel se foloseste "n" , de exemplu, in loc de "N". Limbajul in sine nu impune aceasta conventie ; puteti folosi oricate majuscule doriti.

La inceputul unui program, trebuie sa declarati variabilele. Sa presupunem ca I si N ( pe care ulterior le vom inlocui cu "i" si "n" ) sunt declarate ca intregi. Presupunerea este logica, fiindca aceste variable nu vor contine niciodata o parte fractionara.

Iata cum se afiseaza numerele cuprinse intre 1 si N :

1. Preia un numar de la tastatura si il stocheaza in N.
2. Atribuie lui I valoarea 1.
3. Atat timp cat I este mai mic sau egal cu N,
____ 3A Scrie I la consola.
____ 3B Adauga 1 la I.

Primele doua etape initializeaza variabilele intregi I si N. I primeste direct valoarea 1, iar valoarea lui N este aceea a numarului introdus de la tastatura. Sa presupunem ca utilizatorul introduce "2".

Posted Image

Etapa 3 este interesanta. Programul estimeaza mai intai daca I ( care este egal cu 1 ) este mai mic sau egal cu N ( care este 2 ). Deoarece I este mai mic decat N, programul executa pasii 3A si 3B. Mai intai, afiseaza valoarea 1 .

Posted Image

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu