In cazul in care aveti hdd-ul SATA setat pe mod IDE, dar sistemul suporta AHCI si ati uitat sau n-ati reusit sa instalati driverele odata cu windowsul, puteti face in asa fel incat sa le instalati dupa instalarea sistemului de operare.
Bun venit pe i-Learn2.
In caz ca acest tutorial a fost preluat de catre alt site, originea articolului il puteti gasi pe acest site: http://i-learn2.blogspot.com/
Windows Vista si Windows 7 au incorporate drivere AHCI, pt xp va trebui sa incorporati manual drivere (mai complicat) sau sa cautati o versiune cu drivere incorporate. Momentan vorbim despre windows 7, pt ca aici am testat metoda. Ideea de baza e ca dupa instalarea sistemului de operare in modul IDE setat din bios, windowsul dezactiveaza complet driverele AHCI crezand ca nu e nevoie de ele. In momentul in care comutati pe AHCI in bios, sistemul nu va porni, lipsind driverele pt controlul HDD-ului. Solutia este efectuarea unei mici modificari in registri astfel incat sa reactivam driverele AHCI. Pasii sunt simpli, dar trebuie atentie maxima la lucrul cu registrii, altfel s-ar putea sa nenoriciti saracul sistem de operare.
Lasand din bios modul IDE activat, intram in start, in bara de search (windows 7, e prima de jos; merge si windows+R ca si combinatie de taste) scrieti regedit si apasati enter. Astfel deschidem editorul de registri. In tree-ul din stanga, cautati si accesati urmatoarea cale:
HKEY_LOCAL_MACHINE -> System -> CurrentControlSet -> Services -> Msahci
In acest moment in partea dreapta vor fi aparut niste entry-uri. Cautati Start in coloana Name, dati click dreapta pe el si apoi Modify. Inlocuiti Value Data cu cifra 0 (zero) si dati OK. Inchideti regedit si restartati pc-ul. La deschiderea pc-ului intrati in bios si schimbati modul IDE in AHCI, salvati si iesiti din bios. Dupa incarcarea desktop-ului, windows va incepe sa instaleze automat driverele si controllerele sata necesare functionarii sub mod AHCI. Dupa finalizarea instalarii, restartati din nou pc-ul si totul ar trebui sa mearga bine.
Pe scurt, folosirea interfetei ahc imbunatateste performantele hdd-ului - viteza de scriere / citire, capacitatea de multi-tasking etc. nu toate sistemele suporta acest mod, iar daca nu stiti despre ce e vorba probabil nu va trebuie (nu este vorba de un tweak pt imbunatatirea performantelor pc-ului, ci de folosirea unei interfete de control a hard diskului sata mai avansate care ii permite functionarea la intreaga lui capacitate)
Bun venit pe i-Learn2.
In caz ca acest tutorial a fost preluat de catre alt site, originea articolului il puteti gasi pe acest site: http://i-learn2.blogspot.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu